reklama

 
banan webhosting

Labužníkem v Řecku

Jistě, do Řecka asi většina turistů vyráží za památkami, případně za mořem... Ale není dobré opominout ani řeckou kuchyni. A na tu se zaměřuji v následujícím textu, kde se dočtete nejen to, co byste si neměli nechat ujít, ale také na kolik vás váš mlsný jazyk přijde.
 
První, bez čeho byste neměli na dovolené v Řecku být, je retzina - řecké víno s příchutí borovicové smoly. Je velmi chutné, i když každému se to tak zdát nemusí. A jaké jsou další řecké speciality?
 
Gyros: placka s masem
 
Ouzo: likér cca 40%, chutnající trochu jako anýzovka a velmi mírně snad připomínající i známější tuzemskou zelenou
 
Tzatziki: salát ze zeleniny, zejména okurek a sýra. V Řecku jsou ovoce a zelenina vůbec velice levné a zeleninové saláty velmi chutné, obvykle s olivovým olejem, sýrem a řadou koření.
 
Frapé: studená šlehaná káva, podáváná s mlékem a ledem. Obvykle k ní dostanete ještě sklenici studené vody, džbánek s ledem apod. Doporučujeme si dávat sladké i pro toho, kdo jinak kávu nesladí.
 
Chalva: je v tom cítit olej, namixované ovoce, možná škrob a možná sezam a je to velice dobré. Zvláštní sladké želé (na název se mě neptejte) prodávané v kuse. Občas ho je možné sehnat i u nás, ale bývá už ztuhlé, konzistence spíše cukrového medu.
 
Metaxa: likér, jehož obdobu lze pořídit i u nás
 
Raika: chutný destilát z peciček a slupek hroznového vína, lehce připomíná koňak a brandy
 

 
Na kolik to přijde
 
A teď druhá strana mince, tedy - mince:
 
Jedna drachma je cca 10 haléřů, tedy děleno desti dává výsledke v korunách:
 
Frapé v restauraci 30-80
 
Zeleninový salát 100-150
 
Pivo 1/2 litru 30-70
 
Víno 1/2 litru 70-150
 
Menší meloun na trhu 300
 
Zmrzlina - dva velké kopečky do kornoutu u stánku 250
 
Jak vidno, je to sice dražší než u nás, ale přežít se to dá
 

 
Nejen jídlo
 
Orientační cena ubytování v hotelech či penzionech (okolí Athén, bez hvězdiček, pokoje s vlastním příslušenstvím a bez klimatizace, 2 lůžkový pokoj) 12 až 18 tisíc za noc
 
Benzín: o něco málo levnější než v ČR
 
Orientační cena za půjčení auta na 1 den bez limitu najetých kilometrů: 15 tisíc drachem
 
Pozor: ve většině obchodů i benzinových pump neberou platební karty. Existují automaty, které akceptují pouze VISA a ne Euro/Master Card.
 

 
Několik řeckých receptů
 
A vracíme se zpět k jídlu. Dostanete-li chuť na řecké speciality i doma, můžete zkusit něco podle následujících receptů.
 

 
Dušený králík
 
králík, cibulky, česnek, olej, ocet, rajčata, koření (bobkový list, rozmarýn, pepř apod.), sůl
 
Naporcovaného králíka pokropíme octem a necháme odležet. Opečeme na oleji, přidáme propasírovaná rajčata, ocet, stroužky česneku a koření a vodu, vaříme asi 3/4 hodiny. Vedle osmahneme na oleji cibulku a přidáme k hlavnímu chodu (samozřejmě si můžeme i zjednodušit práci a dělat celé najednou). Dusíme do měkka, podáváme s bramborem nebo s rýží.
 

 
Zmrzlinový salát
 
Vydlabeme meloun, dužinu zbavíme pecek a nakrájíme. Přidáme další ovoce, např. na kolečka nakrájené jahody, broskve nebo kiwi. Přimícháme zmrzlinu. Můžeme podávat zdobené šlehačkou nebo přímo v melounu.
 

 
Vepřové v troubě
 
Kotlety nebo řízky naklepeme, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a osmahneme na oleji. Zvlášť si připravíme směs z nakrájené cibule, mrkve, syrových a oloupaných brambor, celeru, soli, pepře a rozpuštěného másla. Rozředíme vodou, dáme na pekáč, přidáme kotletu a rajčatový protlak a zapékáme. Můžeme ještě ochutit vínem. Podáváme samotné bez přílohy (ve směsi již jsou brambory), můžeme samozřejmě přikusovat pečivo apod.
 

 
Dobrou chuť a šťastnou cestu!
 

 
Pavel Houser

 
Zařazeno v sekci:
 

 
 
 
 Naše tipy 
 
reklama

reklama

 
TOPlist
NAVRCHOLU.cz