reklama

 
banan webhosting
 Základní informace 
 
Vlajka - Spojené státy americké - doklady, víza a režim vstupu

Spojené státy americké - doklady, víza a režim vstupu

Doklady
 
a) Platný cestovní pas ČR opatřený platným vízem USA, jehož typ odpovídá skutečnému účelu pobytu (viz část 2.). Doba platnosti cestovního pasu musí přesahovat povolenou dobu pobytu o 6 měsíců. Při turistických cestách (typ víza B-2) může imigrační úředník omezit dobu pobytu v USA na 1 měsíc. b) Pro řízení motorových vozidel v USA cizincem je nutný mezinárodní řidičský průkaz (MŘP) vydaný dle Ženevské úmluvy z roku 1949, o silniční dopravě. Upozorňujeme na skutečnost, že v USA je akceptován pouze MŘP vydávaný dle Ženevské úmluvy z roku 1949 a nikoli v Evropě obvyklejší MŘP dle Vídeňské úmluvy z roku 1968. Platnost MŘP je omezena na 1 rok. c) Pojištění pro pobyt v USA není povinné, jeho sjednání se však důrazně doporučuje s ohledem na finanční komplikace, které by mohly nastat v případě nutnosti vyhledat při pobytu v USA lékařskou péči, např. při úrazu, autonehodě apod. Pojištění lze sjednat u českých pojišťoven. U některých typů studentských pobytů může být pojištění vyžadováno. Doporučujeme vzít s sebou kromě dokladů o sjednaném pojištění i kontaktní adresu a telefon partnera pojišťovny v USA. d) Užitečnou pomůckou při cestách v USA jsou kreditní karty. Jejich hlavní výhodou je kromě vlastních plateb i usnadnění výpůjček dopravních prostředků, sportovního náčiní, nájmu ubytovacích kapacit atd. Další skutečností svědčící v jejich prospěch je fakt, že většina kreditních karet pokrývá i pojištění na náklady léčebného pobytu v zahraničí. Uznávané a používané platební karty v USA jsou Visa, MasterCard, American Express, Discover. Kromě kreditních karet doporučujeme používání cestovních šeků pro nemožnost jejich zneužití v případě krádeže. Je vhodné pořídit si před cestou kopie všech dokladů a uschovat je na odděleném místě. Ztrátu či krádež dokladů je nutné okamžitě hlásit policii a uschovat záznam o ztrátě či krádeži. Náhradní cestovní doklad vystavuje velvyslenectví ČR a všechny konzuláty ČR na území USA, včetně honorárních. Doporučujeme vzít si s sebou několik fotografií pasového formátu a seznam důležitých telefonních čísel a e-mailových adres na velvyslanectví, generální a honorární konzuláty.
 
Víza a režim vstupu
 
a) Víza Vízum lze obdržet na velvyslanectví či konzulátu USA v cizině. Českým občanům doporučujeme vyřídit si vízum v dostatečném předstihu na velvyslanectví USA v Praze. Vízum lze získat na základě řádně zdůvodněného účelu cesty. Nutná je osobní návštěva velvyslanectví, kterou je třeba předem telefonicky sjednat na telefonní lince Visa Centra 900 389 042. Poplatek za podání žádosti o vízum typu B-2 činí od 1. ledna 2008 131,- USD. Tento druh víza je vydáván obvykle s dobou platnosti až na 10 let. Při udělení víza do českého cestovního pasu je vhodné vzít v úvahu to, že cestovní pas musí být po uplynutí doby jeho platnosti odevzdán příslušným úřadům ČR, a to i v případě, že se v něm nachází platné vízum USA. Následně je nutné požádat si o vydání nového víza USA. Proto MZV ČR doporučuje občanům ČR, aby si před podáním žádosti o vízum USA obstarali nový cestovní pas s dobou platnosti 10 let. Pozvání k turistické cestě ověřené americkým notářem (Notary Public) není při žádosti o turistické vízum povinné, ale jeho předložení je užitečné především u osob bez pracovního poměru vč. studentů, čerstvých absolventů škol a důchodců. Od srpna 2003 byla nově zavedena vízová povinnost i při tranzitu přes USA do třetích zemí. V souvislosti s existující dohodou o podpoře a ochraně investic sjednanou mezi ČR a USA, mohou žádat přímí investoři k cestám do USA o vydání víza typu E-2 umožňující dlouhodobý pobyt (až do 15 let) k provádění péče o investici. Český investor však musí mít většinový majetkový podíl. Manažeři poboček českých podniků působících v USA mohou cestovat na vízum typu L v případě, že pobočka za ně podá nejdříve žádost doloženou požadovanými doklady imigračním orgánům v USA. Po schválení žádosti vydá americký konzul v ČR vízum opravňující manažera rovněž k dlouhodobému pobytu v USA. Výkonní umělci nemohou cestovat k výkonu výdělečné umělecké činnosti v USA s použitím turistického víza. Doporučujeme cestu organizovat ve spolupráci s kvalifikovanou uměleckou agenturou, ev. americkým partnerem v dostatečném časovém předstihu. O studentské vízum je třeba požádat jestě před odletem na velvyslanectví USA v Praze. Změnu víza typu B na studentské vízum (F a M) na území USA je možno provést pouze v odůvodněných případech, a pouze těm osobám, které o svém úmyslu případně studovat informovaly imigračního úředníka při příletu do USA, jenž tuto skutečnost vyznačí do hraniční průvodky (formulář I-94). Změnu není možno provést v případě, že cizinec již studium započal (je tedy třeba nejprve vyčkat souhlasu INS, a teprve poté začít studovat.) K poskytování oficiálních informací o platných podmínkách pro vstup a pobyt českých občanů na území USA je kompetentní konzulární úsek velvyslanectví USA v Praze (např. viz http://www.usembassy.cz) a Visa Centrum na tel: 900 389 042. b) Vstup na území USA Mezi hlavní americké orgány zodpovědné za ochranu hranic patří Úřad pro cla a ochranu hranic (Bureau of Customs and Border Protection, viz www.immigration.gov) a Úřad pro imigraci a celní správu (Bureau of Immigration and Customs Enforcement - BICE). Imigrační kontrole na hraničních přechodech při vstupu na území USA je nutné předložit vyplněnou imigrační kartu I-94 a vyplněnou celní deklaraci 6059B a nově i formulář týkající se nemoci SARS. Formuláře obdrží cestující na palubě letadla nebo přímo na hraničním přechodu. Je důležité, aby doklady byly vyplněny anglicky, ve všech rubrikách a správně. Nesprávné nebo nepravdivé vyplnění formulářů může způsobit komplikace při rozhodování o povolení vstupu na území USA a může vyústit v zamítnutí vstupu. Pokud cestovatel dokladu nerozumí, je v jeho zájmu požádat o pomoc spolucestujícího nebo člena posádky letadla. Udělení víza znamená pouze možnost přicestovat na hranice USA a požádat o vstup do země, pohovor s úředníkem je druhým stupněm kontroly. Imigrační úředník má široké rozhodovací pravomoci a může rozhodnout i o nevpuštění cestovatele s platným vízem na území USA. Na umožnění vstupu na území USA nemá držitel víza právní nárok. V průběhu pohovoru je nezbytné odpovídat na kladené otázky a současně být aktivní a energicky hájit své postavení. V případě pochybností o správnosti postupu je možné kdykoliv žádat o přítomnost nadřízeného (supervisor). Občan ČR má právo spojit se s velvyslanectvím či konzulátem ČR kdykoliv během pohovoru. Pokud imigrační úředník zamítne vstup na území USA, může cestovatel dobrovolně odjet nejbližším spojem do ČR (v tomto případě podepisuje prohlášení, že je ochoten se vrátit, resp. se vzdává práva žádat o vstup na území USA) nebo žádat o slyšení před imigračním soudcem. V druhém případě však může být držen ve vazbě až do termínu slyšení, které může proběhnout i několik týdnů po příjezdu. V případě negativního rozhodnutí imigračního soudce následuje deportace a zrušení platnosti víza. Začátkem roku 2004 zavedlo Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost USA program US-VISIT, v rámci kterého budou na hraničních přechodech odebírány biometrické údaje všech osob, které vstupují do USA. Každý cestující se musí při vstupu do USA podrobit digitálnímu vyfotografování a sejmutí otisků obou ukazováků. Od 26. 11. 2007 začnou být odebírány při vstupu do USA otisky všech 10 prstů. Prvním letištěm, kde budou nové snímače testovány, bude mezinárodní letiště Dulles ve Washingtonu. Do prosince 2008 mají být všechna mezinárodní letiště v USA vybavena snímači pro odebírání otisků 10 prstů. Stejná procedura bude postupně zaváděna taktéž při vycestování z USA. Tato procedura má do budoucna umožnit efektivnější kontrolu vstupu a délky pobytu v USA osob s vízovou povinností a dále kontrolu nad osobami, které se v USA zdržují nelegálně a neodcestovaly ve stanoveném termínu. Po povolení vstupu připne imigrační úředník kartu I-94 do pasu cestovatele a vyznačí na ní dobu, po kterou cestovatel může legálně pobývat na území USA. Dodáváme, že je třeba odlišovat tzv. použitelnost víza (datum ve vízu - u turistických víz až na 10 let) od doby povoleného pobytu (datum uvedeného ve formuláři I - 94). Překročení doby povoleného pobytu je porušením imigračních předpisů s dalekosáhlými následky (viz kapitola c). Maximální doba pobytu, na kterou může být pobyt držiteli turistického víza (B-2) povolen, činí 6 měsíců. Pobyt na vízum B-2 je možno prodloužit maximálně o dalších 6 měsíců, a to pouze v případě, že cizinec prokáže, že mu v odjezdu brání nepředvídatelné okolnosti (např. hospitalizace) a současně doloží, že pro prodloužený pobyt disponuje dostatečnými finančními prostředky. c) Rizika při překročení povolené doby pobytu a ilegálním zaměstnání v USA Ministerstvo zahraničních věcí České republiky upozorňuje na to, že při opuštění území USA je nutné věnovat zvýšenou pozornost odevzdání karty I-94(formulář o povolené době pobytu na území USA) příslušným imigračním úředníkům. Tato karta musí být při opuštění území USA vždy odevzdána, neboť tímto způsobem je evidována délka pobytu na území USA. V případě, že by k odevzdání evidenční karty nedošlo, nebude existovat doklad o ukončení pobytu na území USA, tedy zejména o tom, že pobyt byl ukončen řádně a včas v rámci povolené doby pobytu. Osoba, která není schopna prokázat, že území USA opustila včas, nebude na území USA při další návštěvě vpuštěna, bude vrácena zpět do země, ze které přicestovala, a současně jí bude zrušeno platné vízum. Pokud návštěvník neopustí do stanoveného termínu USA, první den po vyznačeném datu na formuláři I-94 jeho vízum pozbývá platnosti bez ohledu na to, zda se jedná o víceleté vízum k opakovaným vstupům. Jeho pobyt v USA je od té doby ilegální. Od tohoto dne, při jakékoliv náhodné kontrole policejními nebo imigračními orgány, může být návštěvník zadržen. Po zadržení je umístěn do místního vězení nebo tzv. detenčního střediska INS, kde čeká několik týdnů až měsíců na slyšení před imigračním soudcem a následnou deportaci zpět do ČR. Ode dne rozhodnutí imigračního soudce do dne deportace může cizinec strávit ve vězení další 3 měsíce. Případy, kdy český občan byl vězněn v INS až půl roku nejsou výjimkou. Překročení pobytu o 180 dní až 1 rok má za následek automatické odepření vstupu do USA po dobu 3 let, překročení povolené doby pobytu o více než 1 rok má za následek zákaz vstupu do USA po dobu 10 let. Pokud je cestovateli nařízena deportace nebo mu je umožněno z USA dobrovolně odcestovat (voluntary departure) a ten ze Spojených států neodcestuje, může být pokutován částkou USD 500,- za každý den neoprávněného pobytu v USA. Vzhledem k množícím se případům ilegální práce českých občanů v USA a především s ohledem na přísné sankce ze strany úřadů USA, důrazně upozorňujeme všechny návštěvníky Spojených států amerických, že v případě příjezdu do USA za účelem turistického pobytu (turistické vízum B-2) je vykonávání jakékoliv práce ilegální. V případě sjednání práce agenturou doporučujeme prověřit si její serióznost a zkušenosti v této oblasti, neboť hlavním smyslem činnosti mnoha agentur je bohužel často pouze lukrativní finanční výdělek. Podmínky, v nichž poté klienti těchto agentur přežívají jsou velmi tristní. Realitou bývá ubytování v přeplněných a špinavých ubytovnách, vzájemné okrádání spolubydlících, 12 hodinová pracovní směna 6 krát týdně a z každého výdělku nepřiměřené srážky za bydlení, dopravu, stravu, zprostředkování práce atd. Organizátoři nelegálního zaměstnávání často “svým zaměstnancům” zadržují pasy, nutí je pořizovat si padělané doklady nebo krást v obchodech. Stovky českých občanů jsou při ilegální práci každý rok zadrženi policejními orgány. Velká většina z nich stráví několik příštích měsíců ve vazbě či vězení, často ve společnosti pachatelů závažné trestné činnosti a bez možnosti kontaktu s vnějším světem. Americký soudní a vězeňský systém je založen na represivním přístupu vůči pachatelům trestné činnosti a práva vězněných osob tomu odpovídají. Z výše uvedeného vyplývá následující doporučení: - v žádném případě nepracujte v USA ilegálně; - ověřte si serióznost zprostředkovatelských agentur a cestovních kanceláří; - získejte před odjezdem do USA alespoň základní znalosti angličtiny; bez nich budete naprosto závislí na zvůli zprostředkovatelů práce, v případě zadržení a soudního procesu pak na nízké úrovni překladatelského servisu americké justice. V naprosto bezvýchodné situaci se nachází člověk bez znalostí angličtiny ve vazbě a vězení; - v případě opomenutí těchto doporučení čelíte shora uvedeným následkům
 
Zdroj informaci: Ministerstvo zahraničních věcí
 
 Blogy našich čtenářů 
 
O této zemi zatím žádný z našich čtenářů ve svém blogu nepsal. Buďte první! Více informací naleznete zde.
 Články o zemi 
 
  • Velký ostrov (Big Island) je největším z havajských ostrovů. Někdy se mu také proto říká prostě jen ostrov Havaj. To by ale samo osobě nebylo příliš zajímavé. Co by však určitě mělo přitáhnout vaši pozornost, je fakt, že se zde nachází jeden z nejaktivnějších světových vulkánů - sopka Kilauea. A díky ní se ostrov stále zvětšuje. >>>
     

  • Chladné počasí asi leckoho z nás přiměje zamyslet se, zda by přece jen nestálo za to na pár dní – nebo týdnů – vyjet někam za teplem. Florida je oblíbeným dovolenkovým místem obyvatel USA, neexistuje ale žádný důvod – obzvláště při současném kurzu dolaru – abyste o ní nezauvažovali i vy. A na cestu můžete přibalit nedávno vyšlého průvodce Rough Guides nakladatelství Jota. >>>
     

  • Ten dům se jmenuje Winchester Mystery House. Nechala ho postavit jedna velmi bohatá vdova z prý velmi podivných důvodů. Stavba trvala 38 let a za tu dobu bylo vybudováno mimo jiné 160 místností a 47 krbů. A také schodiště vedoucí nikam nebo dveře, kterými nikdo nikdy nikam neprošel. >>>
     

  • Určit bohatství jednotlivých zemí - a životní úroveň lidí v nich žijících - není jednoduchou záležitostí. K dispozici je řada ukazatelů, každý však situaci svým způsobem zkresluje. Jednou z možností, jak si udělat obrázek o ekonomické situaci v zemi, kam se vydáváte, je zjistit, jak svobodná je zdejší ekonomika. >>>
     

  • Možná se to stalo i vám: vyrazili jste někam do zahraničí obdivovat zdejší pamětihodnosti nebo za nákupy - a když jste přijeli, ukázalo se, že je zde státní svátek a všude tudíž zavřeno. Nebo jste naopak chctěli navštívit nějaké místo, kde se právě slaví? V obou případech byste patrně přivítali přehled svátků v zahraničí. >>>
     

  • Mnoho lidí o Spojených státech říká, že tu má každý auto a proto je tu městská doprava mizerná. A že tu nebývá moc zvykem chodit pěšky. Zatímco druhé tvrzení má k pravdě velmi blízko, to první je, řekněme, velmi zjednodušující. Pojďme se podívat, co vás vlastně může potkat. >>>
     

  • Mnozí o něm říkají, že je to nejkrásnější americké město. Prý proto, jak málo je americké. O čem že je řeč? O San Franciscu, o městě, které všichni znají, ač to možná nevědí - když už ne z vlastní zkušenosti, tak alespoň z řady filmů, které se tu natáčely. A jména jako Alcatraz nebo Golden Gate bridge jsou světoznámá. >>>
     

  • Ještě před sto lety byla všude okolo jen poušť a sem tam nějaké to stavení. V roce 1931 tu však došlo k legalizaci hazardních her - a od 40. let město prožívá svůj rozmach. Vítejte v Las Vegas, v Disneylandu pro dospělé! >>>
     

  • Americké koláče můžete buď milovat, nebo nenávidět. Usuzuji tak z toho, že neznám nikoho, kdo by k nim zaujal nevyhraněný postoj - a v rámci objektivity nutno dodat, že většina mých známých je považuje za jen těžko poživatelné. Jsou prý příliš sladké. Takže jestli jste na sladké, čtěte dál, dozvíte se mimo jiné, jak si takový koláč upéct. >>>
     

  • Možná, že vám titulek přijde nadsazený - a přece nejde o výmysl. Zamíříte-li v americkém Orlandu do jednoho z Disneyho parků, můžete spatřit pamětihodnosti řady zemí z celého světa. A také si uvědomit, že Disneyho parky rozhodně nejsou jenom pro děti a jenom o pohádkových postavách.  >>>
     

 Další informace 
 

Hlavní město: Washington

Státní zřízení: spolková republika

Rozloha (km2): 9.629.090

Počet obyvatel: 301.139.947

Měna: 1 americký dolar (USD) = 100 centů

Aktuální kurs: 1 USD = 16,78 Kč (29.8.2008 - ČNB)

Počasí: historie počasí

Časové pásmo (zimní čas) :-7 (-6 hod. = letní čas) - Centrální část, další časová pásma

Jazyk: angličtina

Národnostní složení: běloši (73 %), černoši (12 %), latinoameričané (11 %), Asiaté, Indiáni, Inuité

Víry: protestanti (58 %), řím. katolíci (21 %), židé

Víza a zastoupení: mise státu v ČR, mise ČR, doklady pro vstup a víza

Další informace: geografické ukazatele, údaje o populaci, ekonomické ukazatele, doprava a komunikace, údaje o armádě

Národní hymna: text

 Naše tipy 
 
reklama

reklama

 Počasí 
 
 Diskuze o zemi 
 
 

 
TOPlist
NAVRCHOLU.cz